TOLSTOJEVA 56, NOVI SAD

Obuka

Korak po korak do vozačke dozvole!

Upis

Upis se može izvršiti svakim radnim danom u prostorijama naše auto-škole. Za upis je potrebna samo važeća lična karta. Prilikom upisa sklapate ugovor sa auto-školom kojim su regulisani način sprovođenja obuke i polaganja ispita.

Maloletni kandidati

Za maloletne kandidate neophodno je prisustvo roditelja prilikom potpisivanja ugovora. Upis je moguće obaviti i online, a mi ćemo kontaktirati sa vama u najkraćem mogućem roku. Obuka vozača za B kategoriju i polaganje teorijskog ispita može se vršiti sa navršenih 16 godina, a sa navršenih 17 godina stičete pravo na polaganje praktičnog ispita.

Teorijska obuka obuhvata onoliko časova koliko je zakonom predviđeno za kategoriju za koju se obučavate i sprovodi se u savremeno opremljenoj učionici naše auto-škole u vidu predavanja i vežbi.

Nastava se organizuje po grupama, a predavanje drži licencirani predavač. Teorijska obuka se sprovodi dva-tri puta nedeljno, a termini su prilogođeni polaznicima.

Nakon završene teorijske obuke, vrši se prijava teorijskog dela ispita. Potrebno je uplatiti određene takse za polaganje teorijskog ispita i dostaviti ih u auto-školu.

Kada, gde i kako se polaže teorijski deo ispita?

Sve potrebne informacije o načinu polaganja teorijskog ispita i taksama dobićete u auto-školi. Teorijski ispit se polaže u učionici auto-škole gde se odvijala teorijska obuka. U toku meseca postoje dva termina za polaganje teorijskog ispita.

Koliko važi teorijski ispit?

Položen teorijski ispit važi godinu i po dana.

Nakon položenog teorijskog ispita potrebno je izvaditi lekarsko uverenje za vozača B kategorije kako biste mogli započeti sa praktičnom obukom.

Rok važenja lekarskog uverenja za obuku je godinu dana.

Važno: Kada se podnosi zahtev za izdavanje vozačke dozvole, lekarsko uverenje ne sme biti starije od šest meseci.

Nakon što ste izvadili lekarsko uverenje, započinjete praktičnu obuku koja obuhvata onoliko časova koliko je zakonom predviđeno za kategoriju za koju se obučavate. Sprovodi se na poligonu predviđenom za praktičnu obuku, a zatim i na javnom putu u naseljenom mestu i van njega. Termini praktične obuke zakazuju se u dogovoru sa instruktorom vožnje.

Praktična obuka se vrši na savremenim i funkcionalnim vozilima predviđenim za obuku kandidata sa stručnim instruktorima vožnje iza kojih je višegodišnje iskustvo u osposobljavanju kandidata za vozače.

Potvrda o položenom ispitu iz prve pomoći neophodna je za dobijanje probne vozačke dozvole.

Obuku i polaganje ispita iz prve pomoći možete obaviti u bilo kojoj fazi obučavanja za vozača B kategorije – od upisa do prijave praktičnog dela ispita.

U našoj auto-školi možete da dobijete uput za polaganje ispita iz prve pomoći u određenoj ustanovi koja bi za vas bila povoljnija.

Nakon završene praktične obuke vrši se prijava praktičnog dela ispita. Potrebno je uplatiti određene takse i dostaviti ih u auto-školu. Sve potrebne informacije o polaganju praktičnog ispita i taksama dobićete u auto-školi.

Termini polaganja

U toku meseca postoje dva termina za polaganje praktičnog ispita.

Nakon položenog praktičnog dela ispita, u auto-školi dobijate uverenje o položenom vozačkom ispitu i podnosite zahtev za izdavanje probne vozačke dozvole.

Srećno i oprezno vozite! 🙂

Sve što treba da znate o probnoj vozačkoj dozvoli! 

 • Probna dozvola se izdaje za A1, A2, A, B1 i B kategoriju.
 • Traje 2 godine ako se izvadi sa 19 godina, a ako se izvadi ranije, traje dok lice ne napuni 21 godinu (izuzeci važe za učenike srednjih saobraćajnih škola).
 • Probna dozvola se dobija samo jednom u životu npr. ako ste imali probnu vozačku dozvolu B kategorije pa nakon njenog isteka položite za A1, dobijate pravu a ne probnu vozačku dozvolu za A1 kategoriju.
 •  Postoje ograničenja jasno definisana za auto-put (110km/h), moto-put (90km/h)…
 •  Što se tiče upotrebe alkohola, važi pravilo nulte tolerancije.
 •  Zabranjeno je upravljanje vozilom od 23 časa do 6 časova. 
 •  Nije dozvoljeno korišćenje telefona tokom vožnje. Ne dolaze u obzir ni hand-free uređaji.
 • Zabranjeno je upravljanje vozilom snage preko 80kW, osim pod nadzorom člana porodice koji ima vozačku dozvolu B kategorije duže od 5 godina. 
 • Dok ne navrši 18 godina, vozač koji ima probnu vozačku dozvolu B kategorije ne sme da upravlja vozilom bez nadzora lica koje ima važeću dozvolu B kategorije u trajanju od najmanje 5 godina.
 • Dozvoljeno je prevoziti najviše 3 lica, uključujući lice koje vrši nadzor.
 • Obavezno označavanje vozila znakom П. 

 NAPOMENA: Sva navedena pravila važe od aprila 2019. godine, osim tačke koja se tiče snage vozila, koja je stupila na snagu u aprilu 2018. godine.

Auto-škola Točak Novi Sad 2018. Sva prava zadržana. Web dizajn: Kontera